Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát, hogy gyorsabban böngészhess termékeink között!

A mobilok evolúciója - 2. rész

A mobilok evolúciója - 2. rész

A régen olyan sokszínű és izgalmas mobiltelefon piac a 2010-es évekre egészen letisztult.
A készülékek formája gyakorlatilag ugyanolyan, és összesen 2 operációs rendszer maradt életben.
Az előző részben itt megmutattuk nektek a mobiltelefonok múltját, most arról írunk Nektek, hogy hogyan jutottunk el a jelenbe.

 

A 2000-es évek elejétől a hardverek mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott a szoftverek fejlesztése. Az ezredforduló előtt a 3 vezető gyártó - a Nokia, a Motorola és az Ericsson - A Psion Software-rel kézenfogva megalapította a Symbian-t.

Fő céljuk az volt, hogy kifejlesszenek egy olyan operációs rendszert a mobiltelefonok számára, ami alkalmas egyszerre több feladat elvégzésére, rendelkezik grafikus felülettel, és külön telepíthető szoftverekkel fejleszthető.

 

Ez azért volt hatalmas előrelépés, mert addig a telefonokat nem lehetett fejleszteni, ha megvetted, az mindig annyira volt képes, amennyire a vásárlás pillanatában is.

Ezután viszont a készülék vásárlását követően is lehetett szoftvert (ma már alkalmazás) telepíteni - akár olyanokat is, amik a készülék vásárlása után jelentek csak meg. Később csatlakozott hozzájuk a Panasonic, a Siemens és a Sony Ericsson is.


 

Nokia Symbian, S60 rendszer

 

Az új rendszer megjelenése után még egy pár évig a Nokia uralta a piacot, köszönhetően az S60-as rendszernek, ami egy kezdetleges, saját fejlesztésű kezelőfelület volt.

Ez a lufi viszont 2007-ben kipukkant, amikor az Apple bemutatta az első iPhone-t.

 

A Nokia, és Motorola csúcskészülékeinek eladásai zuhanni kezdtek, az iPhone-é pedig magasba nőtt.

Ennek a fő oka az volt, hogy az Apple radikálisan újragondolta a felhasználói élményt.Saját operációs rendszert fejlesztett (iOS), majd egy évvel később létrehozta az App Store-t is, amivel már nem kellett se informatikai tudás, sem valamilyen előképzettség ahhoz, hogy az ember használni és fejleszteni tudja a telefonját. Ráadásul hatalmas érintőklijelzővel rendelkezik, gyors, és egyszerű.

A hirtelen siker annyira váratlanul érte a konkurenciát, hogy képtelenek voltak rá időben reagálni. Persze elkezdték a már meglévő szoftverüket fejleszteni, de nagyon lassan ment, ráadásul olyan korlátokkal rendelkezett a rendszer, hogy nem voltak képesek felvenni a versenyt az iOS-el. Ekkor jött a képbe az amerikai IT óriás cég, a Google. Egyedül ők voltak képesek arra, hogy versenybe szálljanak az Apple-el. Már 2008-ban létrehozták az Androidot.

 

Nagyon hasonló volt az iOS-hez: nagy, színes érintőképernyő, könnyen kezelhető felület, olnine telepíthető programok. Egy fontos dologban különbözött: nyílt forráskódú volt, vagyis bármely telefon gyártó készülékén elfut.

 

Az első Android rendszer

Az első iOS, és Android rendszerek
 

A következő részben kiderül, hogy a két gigavállalat sikerét elirigyelve, ki lehetett az a cég, aki a saját fejlesztésű rendszerével próbált meg beszállni a versenybe!

Szerinted ki lehetett az?

 

A cikk forrása: Sciamus