Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát, hogy gyorsabban böngészhess termékeink között!

A mobilok evolúciója

A mobilok evolúciója

Honnan indultak a mobiltelefonok, és mire számíthatunk a jövőben?
Ennek néztünk most utána.

Akik a 90-es években, vagy az előtt születtek bizonyára emlékeznek még az ezredforduló környékén berobbanó mobiltelefonokra.
Valószínűleg mindannyiunknak a mérhetetlen sokszínűség jut eszébe, hiszen rengeteg színű, méretű és formájú telefon létezett. Akkor még nem a kamera felbontása, az akkumulátor kapacitása, vagy a processzor(ok) sebessége volt a mérvadó egy mobil kiválasztásánál, hanem inkább a mérete, súlya, a kinézete, színe, vagy éppen az, hogy lehetett-e magadnak csengőhangot, vagy operációs logót szerkeszteni.
Ebből kifolyólag a gyártók is inkább a külsőségekben versenyeztek egymással.
Egyre kisebb és kisebb telefonokat gyártottak, egyre színesebbeket, vagy különleges kialakításúakat.

 

 

 

 


(forrás)
 

 

Akkoriban a Nokia jelentette igazán a minőséget, de nem sokkal volt lemaradva mögötte a Siemens, az Ericsson és a Motorola. Mindegyik gyártó saját menü rendszert alakított ki, így megnehezítve a márkák közötti váltást.
Később egyértelmű lett, hogy ez az ipar jól fog működni, ekkor állt be a gyártók sorába például a Sony (akik később felvásárolták az Ericssont, így lettek Sony Ericsson), Bosch, Panasonic, LG, Sharp, Sanyo és még sorolhatnánk.

 

Azonban minden gyártó magának fejlesztette, egymástól függetlenül a készülékeket, és a kiegészítőket is. Ha készüléket cseréltünk, akkor azon kívül, hogy meg kellett szokni az új menü rendszert, cserélnünk kellett a töltőt, és minden további kiegészítőt is.
Kiegészítők terén is nagyobb volt a választék: tokot kevesen vettek a telefonjukhoz, de volt felcsatolható billentyűzet, kamera, vagy hangszóró. Sőt, ha tönkrement az akksi, vettünk újat, és kicseréltük magunknak.
 
 
 
 

 
(forrás)

 

 

A legnagyobb különbség a mai készülékekkel szemben az volt, hogy a telefonok “csak” telefonok voltak. Nem voltak applikációk, a hardver és a szoftver egymástól független volt - ahogy megvettük, úgy használtuk évekig.
A változást az első iPhone és az első AppStore hozta, és terelte az ipart arra az útra, ami a jelenkori készülékekhez vezetett.

 

cikk forrása: Sciamus